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Treatment of job sharing staff - Implications of the judgement of the

European Court of Justice (Hellen Gerster v Freistatt Bayern)

For your information, | draw your attention to the attached statement which the

Department of Finance has asked to be circulated to all public service bodies

and/or agencies. The statement deals with the implications for the treatment of

job sharing staff of the judgement of the European Court of Justice in the Hellen

Gerster v Freistatt Bayern case.
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Circular 4/98: Amendment to the job sharing scheme re reckoning of

service and seniority

A Dhuine Uasail

1. Iam directed by the Minister for Finance to refer to the Jjob sharing scheme
(reference Circular 3/84, Circular 2/88 and subsequent minutes to Personnel
Officers - see Appendix to this Circular). Following on the European Court of
Justice ruling in the case of Hellen Gerster v Freistaat Bayern, it is necessary to
amend the job sharing scheme in certain respects as detailed below.

2. Iamto say that, for the purposes of reckonable service (insofar as it affects
qualifying service for purposes other than pay, incremental progression and
superannuation), credit should be given for all job sharing service upon the same
basis as full-time service. This is to apply to all appointments' made since 2
October 1997, the date on which the judgement was handed down. Paragraph 8
(1) of the Appendix to Circular 3/84 should, therefore, be deleted. When
recalculating the reckonable service of staff who are job sharing, or who have job
shared in the past, all service prior to 2 October 1997 will be taken into account.
For example, if a person was appointed as Executive Officer on 2 October 1993
and served in a full-time capacity for one year to 1 October 1994, then served in a
job sharing capacity for two years to 1 October 1996 and resumed full-time on 2
October 1996, s/he would, up to now, have had three years reckonable service as
of 2 October 1997. Under the revised arrangements, that person will have four
years reckonable service as of 2 October 1997.
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Includes all forms of felection processes in which reckonable service is a factor
[eg promotions, assignment to higher duties, assignment to higher scales under
restructuring agreements, qualification for IT gratuities (where still applicable),
assignment to special posts, whether they attract an allowance or otherwise]
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3. The calculation of, and use of, seniority is, in general, a matter for each Head
of Department. However, I am to say that the Gerster judgement means that it is
not permissible, in general, under the Employment Equality Act, 1977, to reckon
job sharing service as anything other than fully equivalent to full-time service for
seniority lists used for the purposes of promotion or other similar purposes.
Where necessary, therefore, seniority lists will be amended on the same basis as
described above, namely with effect from 2 October 1997, but including service
prior to that date.

4. Job sharing service for purposes of calculating pay and superannuation
entitiements should continue to be calculated on a pro rata basis as at present.
Paragraphs 1 and 6 of the Appendix to Circular 3/84 remain unchanged.

Mise, le meas

J McGovern
Assistant Secretary
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